Braskamin

Elda gärna men använd endast torr björkved. Det finns att köpa i alla matbutiker i närområdet. Ta inte veden som ligger ute vid förrådet, den är både okluven och blöt så den brinner inte. Det ryker bara in och brandlarmet går.

När du ska tända; Kontrollera spjällen (är du osäker hur de ska stå ligger manual till kaminen i den mittersta lådan i köpmannadisken, lägg tillbaka till nästa gäst).
Ta gärna lite tidningspapper i botten, ett par tändkottar (i korgen på bänken under tv-n) och vedträn med barken vänd nedåt. Lägg tändkottarna på veden. När du tänder undvik att ha köksfläkten på samtidigt för då blir det baksug och elden tar sig sämre.

I den mellersta lådan i köpmannadisken finns tändare samt manual till braskaminen. Där finns även fler manualer som tillhör hushållet. Placera tillbaka allt i lådan efter användande.

Askan i kaminen avlägsnas med hjälp av metallspaden i stället bredvid kaminen.
I förrådet på framsidan står en vit askhink där askan förvaras och svalnar under vistelsen. Se till att locket är förslutet! När ni åker tömmer ni den kalla askan från hinken i en soppåse och kastar i container för brännbart.